Basisbehandeling van aders
Medische compressiekousen vormen de basis van de behandeling van aders. Als de aandoening vordert, kan de patiënt oedeem en trombosen (bloedstolsels) of zelfs veneuze beenwonden ontwikkelen. Als er een bloedstolsel losraakt van de aderwand en naar de longen vervoerd wordt, ontstaat er een levensgevaarlijke situatie. Dit laatste noemen we een longembolie.
Compressiekousen worden vaak gebruikt om de progressie van veneuze insufficiëntie tegen te houden. Met de precies gedefinieerde druk biedt de kous mechanische ondersteuning bij slecht sluitende aderkleppen. Als de diameter van de aders in de benen kleiner wordt, kunnen de kleppen zich weer sluiten en hoopt het bloed zich niet in de benen op. De kousen stimuleren ook de lymfestroom en voorkomen stase van vocht in de benen.
Tegenwoordig zijn moderne compressiekousen niet te onderscheiden van andere kousen en panty's. Voor zowel modebewuste vrouwen als meer traditioneel ingestelde vrouwen is er keuze in overvloed: van fijngeribbelde kniekousen tot semitransparante dijkousen of panty's in allerlei kleuren.
Behandelingsopties
De aders kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Hieronder vindt u meer informatie over de meest gebruikte chirurgische procedures:
Stripping
Via de lies wordt er een sonde in de aangetaste ader geschoven tot aan de voet. Daarna wordt de spatader eruit getrokken.
CHIVA-methode
De uitgezette aders worden afgebonden zodat het bloed door de gezonde zijtakken kan stromen. De hoofdader blijft behouden en wordt niet verwijderd.
Lasertherapie
De ader wordt van binnenuit dichtgebrand met een lasersonde. Op die manier wordt de ader vernietigd en later afgebroken door het lichaam.
Radiotherapie
De procedure lijkt op die van de lasertherapie: er wordt een kleine sonde in de ader gevoerd. De spataders worden verhit op basis van radiofrequentie en krimpen. Later breekt het lichaam de ader af.
Sclerotherapie
Bij sclerotherapie wordt er een middel in de ader geïnjecteerd dat de aderwanden aan elkaar kleeft. Het lichaam breekt de dichtgekleefde ader vervolgens af. Naast de klassieke methode bestaat er ook foamsclerosering, waarbij de adertjes met schuim dichtgeplakt worden.
Eerst anti-emboliekous, dan compressiekous
Onmiddellijk na de ingreep wordt er tijdelijk een anti-emboliekous gedragen (bijvoorbeeld mediven struva). Daarna moet de patiënt consequent medische compressiekousen dragen (bijvoorbeeld mediven elegance). Uw arts kan deze indien nodig voorschrijven. In de zorgwinkel worden de kousen aangemeten. De kousen zijn actief ademend en zorgen met hun breed scala aan kleuren voor de nodige afwisseling voor uw benen.