Meniscusletsel

De meniscussen bevinden zich aan de binnenkant en aan de buitenkant van het kniegewricht. Ze dienen als "schokdemper" tussen het boven- en onderbeen.

Oorzaken

Meniscusletsel is een veel voorkomend letsel van de knie bij bepaalde sporten, vooral bij voetballen. De helft van de meniscusletsels ontstaat echter door continue belasting, vooral bij beroepen waarbij veel geknield moet worden.

Als een sporter bijvoorbeeld zijn lichaam draait bij een gebogen knie, terwijl de voet op de grond blijft staan, raakt de meniscus bekneld. Dit kan leiden tot een scheur in de meniscus (vaak de binnenste meniscus). Naast de meniscus worden ook vaak de banden van het kniegewricht getroffen.

Snelle operatie, snelle genezing

De eerste maatregel bij meniscusletsel is een koude pakking en eventueel een elastisch verband om de knie.

Bij een gescheurde meniscus geeft een spoedige operatie het beste resultaat. Tegenwoordig worden de meeste ingrepen via een kijkoperatie uitgevoerd. Bij dergelijke artroscopische ingrepen kan het gewricht onderzocht maar ook direct geopereerd worden. De afgescheurde deeltjes van de meniscus worden zo nodig verwijderd en bij een lengtescheur levert refixatie vaak een goed resultaat op. Na de operatie mag de patiënt minstens een week niet sporten. Daarna kan het gewricht geleidelijk aan weer belast worden. Wanneer de patiënt weer onbeperkt kan sporten, hangt af van de pijn, het functioneren van de bovenbeenspieren en de beweeglijkheid van het gewricht. Dat is zeker niet voor er zes tot acht weken verstreken zijn.

Naverzorging

Speciale revalidatiemaatregelen zijn niet noodzakelijk. Het is wel belangrijk om de spieren te versterken en te mobiliseren (met name de bovenbeenspieren). Een orthese kan hierbij steun bieden.