Rugpijn

Of de oorzaak nu een beknelde zenuw, lumbago, discushernia of stijving van de spieren is, rugpijn leidt heel vaak tot invaliditeit.

Wat kunt u doen tegen rugpijn?

Rugpijn zorgt voor het hoogste aantal ziektedagen en staat op nummer één van de lichamelijke klachten in Duitsland. Dit werd bewezen door het gezondheidsrapport in 2013 dat afgenomen werd bij de leden van de legale gezondheidsverzekeringsmaatschappij BKK (Source: www.bkk-nordwest.de).

In de meeste gevallen zijn overwerkte spieren en ligamenten of een overbelaste ruggengraat de oorzaak. Het goede nieuws is dat rugproblemen vaak spontaan verdwijnen binnen drie maanden. Maar soms kunnen we het herstel ook een handje helpen, bijvoorbeeld met fysiotherapie of ondersteunende bandages. Deze zitten goed en helpen de rug te recupereren. U zult sneller fit zijn en uw dagelijkse activiteiten terug kunnen hervatten.

Soorten rugpijn

In het algemeen onderscheiden we:

  • specifieke rugpijn
  • niet-specifieke rugpijn

De meeste gevallen vallen binnen de categorie van de niet-specifieke rugpijn. Deze zijn toe te wijden aan verstijving van de spieren, irritatie, kramp in de rugspieren, pezen en ligamenten.

Indien de pijn veroorzaakt wordt door een rugaandoening – zoals een letsel of misvorming – dan wordt dit specifieke rugpijn genoemd. Een verzakking van tussenswerfels is een klassiek voorbeeld.

Tekenen

Gewoonlijk merken we rugpijn pas op als het erger wordt of als het langer duurt dan gewoonlijk.

Maar het lichaam geeft de eerste symptomen al vroeg prijs:

  • Heeft u een verdoofd gevoel en voelt u zich gespannen?
  • Voelen uw gewrichten en uw rug 's ochtends stijf aan of zijn uw spieren verstijfd?

Dit zijn allemaal tekenen waar u aandacht aan moet besteden. Als de rugpijn al uitstraalt naar de armen en benen toe en u moeilijk kunt bewegen, dan is het aangeraden om naar een orthopedische specialist of neuroloog te gaan. Dit zal u helpen om mogelijke gevoelloosheid of beperkte ademhaling te vermijden, want dit kunnen ook symptomen zijn van rugpijn. Vraag raad aan uw dokter. Hij zal de gepaste behandeling aanraden en u zal zich snel weer beter voelen. 

Risicofactoren en oorzaken

Als we jarenlang niet naar onze rug luisteren en de kleinste waarschuwingen negeren, dan is het mogelijk dat we last krijgen van niet-specifieke rugpijn. Zware dingen tillen en dragen, een oncomfortabele zithouding en eenzijdige sporten beoefenen zijn de meest voorkomende oorzaken van rugproblemen.

Gebrek aan fysieke beweging of obesitas brengen ook rugklachten met zich mee. Ook emotionele problemen of stress hebben weerslag op de rug. Onze ruggengraat voelt dan pijnlijk aan. Studies hebben aangetoond dat typische rugpatiënten de strategie "grijnzen en doorbijten" toepassen. We bijten liever op onze tanden dan om hulp te vragen.

Rugsteunen en ortheses helpen de rug te stabiliseren en verstijving van de spieren tegen te gaan.

Preventie

We kunnen de dagelijkse belasting op onze rug minderen en pijn afweren met de volgende tips:

  • Beweeg regelmatig: 
  • Gemiddeld drie sportsessies van 45 minuten per week is al heel goed voor onze gezondheid. Het boost ons immuunsysteem en het houdt ons fit. Lichte sporten zoals zwemmen  en snel wandelen zijn beter voor onze gewrichten.
  • Gezond diëten:
  • Een gebalanceerd eetpatroon houdt ons fit en helpt de kilo's eraf te werken, en tegelijkertijd wordt de rug beetje bij beetje ontlast.
  • Optillen van zware dingen:
  • Wanneer we zware objecten optillen, zouden we door de benen moeten gaan en de belasting op de beenspieren moeten leggen i.p.v. "je rug eronder te zetten".
  • Dragen van dingen:
  • Zware dingen houden we best dicht tegen het lichaam bij het ronddragen. Vermijd dingen te dragen aan één kant van het lichaam.
  • Blijf actief: 
  • Iedereen die urenlang aan een bureau werkt, profiteert best van elk moment om even op te staan en rond te lopen - neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift, sta regelmatig op tijdens telefoontjes of maak een wandeling tijdens de pauze.

Behandeling van de rug - rugbandages en orthesen

Bandages en orthesen zijn medische hulpmiddelen die ontwikkeld werden voor de behandeling van spieren, pezen, gewrichten en rugpijn. Ze vormen zich perfect naar de contouren van het lichaam en verlichten pijn en laten langzaamaan mobilisatie toe. Verschillende medische hulpmiddelen kunnen ingezet worden afhankelijk van de aard van de klachten.

Bandages voor de onderrug kunnen de rug stabiliseren en belasting op de lumbale wervelkolom verlichten. Stevigere ondersteuningen, zogenaamde orthesen, kunnen de wervelkolom rechttrekken en stabiliseren en geven intensievere ondersteuning en verlichten belasting. Deze medische hulpmiddelen kunnen fysieke beperkingen compenseren en zo dus meer activiteit toestaan en voor meer levenskwaliteit zorgen.