De functie van de aders
Slechts 10 procent van de mensen in Duitsland heeft gezonde vaten. Negentig procent heeft een vaataandoening.1 Dit kan leiden tot vermoeide, gezwollen benen, spataders of trombose.
Een wijd vertakt systeem van bloedvaten vervoert het bloed doorheen ons hele lichaam. Er zijn twee soorten bloedvaten, namelijk slagaders en aders, die het bloed respectievelijk van het hart en naar het hart vervoeren. Het hart pompt het bloed via de slagaders naar alle cellen van het lichaam en voorziet ze zo van zuurstof.
Belang van het veneuze systeem
De aders moeten daarentegen het zuurstofarme bloed van overal in het lichaam naar het hart terugvoeren en van daaruit naar de longen. Talloze minuscule bloedvaatjes, de zogenaamde capillairen, verzamelen het zuurstofarme bloed in het hele lichaam en vervoeren het naar de aders die het vervolgens naar het hart brengen. Zo vervoeren de aders elke dag ongeveer 7.000 liter bloed naar het hart.
Zuurstofarm bloed in het veneuze systeem is donkerder dan het zuurstofrijke bloed in de slagaders. Een ander verschil is dat de bloeddruk in de aders veel lager is dan deze in de slagaders. De druk in de aders telt als de onderdruk, en die in de slagaders als de bovendruk. Veel aders lopen parallel met de slagaders in ons lichaam. Maar er zijn ook veel aders die niet langs een slagader lopen, vooral in het onderhuidse vetweefsel van de armen en benen. Ons veneuze systeem is dus groter en dichter dan het arteriële systeem.
Anatomische classificatie van de aders
De vaten worden geclassificeerd op basis van het lichaamsdeel waar ze zich bevinden:
- Hoofdaders
- Armaders
- Buikaders
- Beenaders
Het bloed uit de organen in de buikholte gaat eerst door de zogenaamde poortader naar de lever, waar het gefilterd wordt alvorens verder vervoerd te worden naar het hart. Er zijn verschillende systemen in de beenaders. Het grootste deel van het bloed wordt teruggevoerd via de diepe aders in de benen, die door de spieren lopen. De rest van het bloed stroomt terug via de oppervlakkige beenaders, die van de enkels naar de knieholte of lies lopen, waar ze in de diepe aders van de benen uitkomen. Moeder natuur heeft onze aders uitgerust met een geweldig systeem om de hoogte te overbruggen. In het binnenste van de aders zitten slipvormige kleppen die ervoor zorgen dat het bloed maar één richting op kan stromen. Als het bloed naar boven stroomt in het been door de druk die de spierpomp uitoefent, laten de kleppen het bloed door. Maar als het bloed terug naar beneden wil stromen door de zwaartekracht, sluiten de kleppen.
Als de aders zich verwijden, is er compressie nodig
Lichaamsbeweging houdt de aders actief. Als we onze spieren gebruiken bij het wandelen, knijpen ze de aders samen. Daardoor wordt het bloed vanuit de kuit naar het hart voortgestuwd. Dit is waar de term "kuitspierpomp" van afgeleid is. Na de spiercontractie daalt de druk in de nu lege aders en wordt er nieuw bloed aangezogen. Dit verklaart waarom lichaamsbeweging zo belangrijk is voor de goede werking van de aders.
Zonder lichaamsbeweging kunnen de spieren geen mechanische druk uitoefenen op de aders. De aders zetten uit, en daardoor sluiten de kleppen in de aders niet meer zo goed. Het bloed verzamelt zich onder in de benen en de oppervlakkige vaten, die niet gestabiliseerd worden door spieren, zetten uit. Dit geeft een gevoel van spanning, vermoeide en zware benen, en we zien gezwollen enkels, bezemrijsvarices of kronkelende spataders.
In dergelijke gevallen kunnen medische compressiekousen helpen. Met hun berekende drukgradiënt – medi compressietechnologie – vernauwen mediven compressiekousen de diameter van de aders. Daardoor sluiten de aderkleppen weer goed en gaat het bloed sneller naar het hart. Gespannen benen ontspannen zich en de vorming van bloedstolsels (trombose) wordt voorkomen. Dankzij de behandeling voelen de gebruikers zich weer beter en veiliger.
Bron
1 Orthopädie Technik (5/2013): Therapie mit medizinischen Kompressionsstrümpfen in Deutschland, Ergebnis der Bonner Venenstudien I und II. [Orthopädie Technik (5/2013): Treatment with medical compression garments in Germany, results of the Bonn Vein Studies I and II].