Gewrichten

Gewrichten zijn flexibele verbindingen tussen botten waardoor deze ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. 

Continue afwisseling van belasting en ontlasting voor de voeding van het kraakbeen

Er bestaan verschillende soorten gewrichten in het menselijk lichaam:

  • Scharniergewrichten: in de knieën, ellebogen en vingers
  • Rolgewricht: tussen de ellepijp en het spaakbeen
  • Zadelgewricht: aan de basis van de duimen
  • Kogelgewrichten: voor de beweging van de heup en de schouder

Gewrichten bestaan in het algemeen uit een gewrichtskop en een gewrichtsholte. Deze worden gescheiden door een laag kraakbeen. Het gewrichtskapsel omsluit het gewricht en vormt samen met de ligamenten, pezen en spieren een beschermend omhulsel.

Het uiteinde van het bot is bedekt met kraakbeen, dat de oneffenheden van het gewrichtsoppervlak egaliseert. Het kraakbeen is vervormbaar en kan daardoor schokken opvangen. Door de continue afwisseling van belasting en ontlasting wordt het kraakbeen gelijkmatig gevoed en in stand gehouden.

Het bereik van de bewegingen wordt niet alleen bepaald door de vorm van het gewricht, maar ook door de omliggende structuren (spieren, banden, gewrichtskapsel).

Gewrichtspijn

Hardnekkige gewrichtspijn kan het eerste teken zijn van artrose (gewichtsslijtage). Deze pijn wordt erger bij koud en vochtig weer en bij belasting.

Vooral belasting in de vorm van schokken is pijnlijk. Kenmerkend is de zogenaamde "startpijn" in het gewricht, die optreedt bij het begin van een beweging. In de knie treedt startpijn bijvoorbeeld op bij het uitstappen uit de auto, na lang stilzitten, enz. De pijn verdwijnt bij het bewegen en keert terug na langdurige belasting.

Gewrichtspijn die plotseling ontstaat na een val, slag of ander ongeval kan wijzen op een verstuiking, bandletsel, ontwrichting of een botbreuk. Voor een leek is het vaak moeilijk te bepalen om wat voor soort letsel het gaat. Bepaalde botbreuken en ook bandletsel veroorzaken soms nauwelijks last, terwijl een "onschuldige" verstuiking zeer pijnlijk kan zijn. Wacht dus niet tot de gewrichtspijn vanzelf verdwijnt, maar maak een afspraak met uw arts. Alleen uw arts kan besluiten of en zo ja welke behandeling nodig is.