De huid - multifunctioneel orgaan met eisen
Onze huid kan een oppervlakte bedekken van ongeveer 1,5 tot 2 m², dit is afhankelijk van hoe groot we zijn. Het weegt ongeveer 3,5 tot 10 kg. Het is het grootste orgaan van het menselijk lichaam.
Maar niet enkel deze feiten zijn indrukwekkend, de takenlijst van de huid is ook lang:
- zintuiglijk orgaan: Het geeft ons belangrijke informatie over koude en warmte, aanraking of pijn.
- beschermingsfunctie: Het beschermt ons tegen externe invloeden zoals bacteriën, mechanische beschadiging of UV-straling
- barrière: voor inwendige vloeistoffen en voedingsstoffen
- reinigingsfunctie: afvalproducten worden afgevoerd met het zweet
- thermoregulatie: De huid regelt de lichaamswarmte
Onze huid - opbouw en functie
De huid bestaat uit 3 lagen: opperhuid (epidermis), lederhuid (dermis) en onderhuids weefsel (hypodermis). Elke laag heeft zijn eigen functie.
Epidermis
De buitenste laag is de epidermis, ook opperhuid genoemd. Deze laag omhult het menselijk lichaam zoals een beschermend omhulsel en staat in direct contact met de omgeving. De hoofdfunctie is beschermen tegen schadelijke externe invloeden zoals bacteriën. Met een dikte van 0,1 mm is de epidermis even dik als een vel papier. Hoewel het 5 mm dik kan zijn op plaatsen waar het het vaakst in contact komt met de omgeving. Deze plaatsen omvatten vooral de handpalmen en voetzolen. De buitenste laag van de huid is bedekt met harde dode huidcellen, ook keratine genoemd. De cellen zijn aan elkaar "gelijmd" om resistente bescherming te bieden tegen mechanische en chemische irritatie. Na een tijd vallen ze af als huidschilfers en worden ze vervangen door de onderliggende, nieuw gevormde cellen. Een mens verliest elke dag gemiddeld 10 g huidschilfers. De bovenste laag van de huid is volledig vernieuwd na ongeveer 4 weken.
Dermis
De dermis ligt onder de epidermis. Het is aanzienlijk dikker dan de epidermis, is zeer robuust en is gevuld met elastisch bindweefsel, wat de huid tegelijkertijd stevig en elastisch maakt. Deze laag bevat zowel de zweetklieren en lymfevaten alsook de bloedvaten, die de epidermis bevoorraden met voedingsstoffen. In deze laag zitten ook de zenuwvezels met speciale eindorganen voor het waarnemen van druk, aanraking, pijn, temperatuur en jeuk.
Hypodermis
De derde laag is de hypodermis. Deze bestaat hoofdzakelijk uit vetweefsel dat verdeeld is in individuele vetkwabben die gescheiden worden door bindweefselstrengen. Het grote aandeel aan vetcellen dient ter bescherming tegen de koude en als energieopslagreservoir. Het is ook de laag waar de grotere bloedvaten en dikkere zenuwvezels doorheen lopen. Verder zijn er nog veel haarwortels en talg- en zweetklieren.
Het beschermend omhulsel onder constante belasting
Een gezonde huid is elastisch, soepel en resistent. Zoals het gezegde luidt: we voelen ons comfortabel in onze eigen huid. Maar er zijn vele factoren die ons grootste orgaan belasten. In de winter de combinatie van de koude buitenlucht en de droge verwarmde lucht binnenshuis, in de zomer de lange zonnebaden. Direct huidcontact met agressieve onderhoudsproducten of frequent douchen belasten de huid. De hoornlaag neemt daardoor te weinig vochtigheid en vet op. De huid droogt uit, is gespannen en voelt aan als perkament. De barrièrefunctie zal hier ook onder lijden en de huid zal gevoelig zijn voor schadelijke invloeden. Het heeft onze steun nodig om haar volledige functionaliteit de behouden.
Zo blijft je huid soepel en gezond
Wat helpt er tegen een droge huid? De juiste verzorging! Dit begint met dagelijks reiniging. Idealiter zou je te hete douches moeten vermijden en het kort moeten houden. Milde douchegel en douche-olie zijn geschikt voor het lichaam. En zelfs als je het moeilijk vindt: lang in bad liggen is ook geen goed idee, omdat ze de huid zeer week maken. Na het reinigen van de huid, smeer je best je gezicht en lichaam in met een lotion of crème. De verzorgingsproducten zijn geschikt voor alle huidtypes. Er wordt onderscheid gemaakt tussen normale huid, vette huid, droge tot zeer droge huid en gevoelige huid.
Rijke hydraterende producten worden aangeraden voor een droge huid. Hier speelt leeftijd ook een rol, omdat de huid dunner en dunner wordt doorheen de jaren. De talgklieren en de hoornlaag werken niet meer efficiënt en de huid droogt uit. Naast de juiste huidverzorging kan ook je dieet invloed hebben op de conditie van je huid – zowel positief als negatief. Omdat de huid veel voedingsstoffen nodig heeft, kan een ongelijkmatige gelaatskleur het teken zijn van voedingstekorten. Hetzelfde geldt zowel voor je huid als voor de rest van je lichaam: een gevarieerd en gebalanceerd dieet is zeer belangrijk. Dit omvat veel fruit en groenten, melk en volkoren producten, vis en weinig vlees. Een extra tip: drink voldoende! Door voldoende te drinken, helpen we onze huid zijn vloeistofreservoir terug aan te vullen. Je zou dagelijks 1,5 tot 2 liter water moeten drinken. En niet te vergeten: regelmatig sporten, voldoende slapen en zo weinig mogelijk stress bevorderen een gezonde gelaatskleur. Er is een goede reden waarom Duitsers refereren naar de huid als "spiegel van de ziel". Zorg altijd goed voor jezelf en je huid, omdat ze meer onthult dan je denkt.